Διατροφική Υποστήριξη Ι Αγωγή Υγείας
Υγεία

Διατροφή και COVID-19

Η τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας COVID-19 και η αναγκαιότητα επιβολής του μέτρου του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, είναι πιθανό να τροποποιήσουν τις διατροφικές μας συνήθειες. Πολλά έχουν ακουστεί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και τις τροφές ή τα συμπληρώματα που πρέπει να εντάξετε στην καθημερινότητά σας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται ώστε να είμαστε σωστά ενημερωμένοι και σίγουροι ότι θα απολαύσουμε το φαγητό μας, χωρίς κίνδυνο.

 

Μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα μέσω της διατροφής ώστε να προφυλαχθώ από τον COVID-19;

Δεν υπάρχει κανένα θρεπτικό συστατικό, τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής ικανό να “ενισχύσει” την δράση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να μην νοσήσετε από τον κορωνοϊό ή οποιοδήποτε άλλο παθογόνο. Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι εξαιρετικά περίπλοκη και καθορίζεται από παράγοντες όπως κληρονομικότητα, το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένα τρόφιμα και θρεπτικά (όπως οι βιταμίνες C και D, ο ψευδάργυρος, τα προβιοτικά) βοηθούν το ανοσοποιητικό να λειτουργεί επαρκώς, δηλαδή στο βέλτιστο όταν προσλαμβάνονται επαρκείς ποσότητες τους και καθημερινά. Το ισχυρό ανοσοποιητικό δηλαδή είναι αποτέλεσμα μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δε χτίζεται μέσα σε μερικές ημέρες.

Μεταδίδεται ο COVID-19 μέσω των τροφίμων; Ποιες είναι οι καλές πρακτικές υγιεινής κατά τον χειρισμό και την παρασκευή των τροφίμων;

«Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού, δεν έχουν αναφέρει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων», αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ωστόσο συστήνεται:

 • Σωστή αποθήκευση τροφίμων ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.
 • Έλεγχος ημερομηνίας λήξης των τροφίμων.
 • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού.
 • Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού.
 • Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.
 • Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού.
 • Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
 • Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του.
 • Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά).

Διατροφή κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Τι πρέπει να προσέξουμε;

Αφού λοιπόν πρέπει να “μείνουμε σπίτι” ας φροντίσουμε να πάρουμε τον έλεγχο της καθημερινότητας και της διατροφής μας.

 • Kαταγράψτε τις ανάγκες σας δημιουργώντας μια λίστα αγορών
 • Αποφύγετε το τσιμπολόγημα προγραμματίζοντας τα γεύματα σας.
 • Προτιμήστε να φάτε με ηρεμία στο τραπέζι, απομακρύνοντας το κινητό ή το tablet και κλείνοντας την τηλεόραση.
 • Ακούστε το σώμα σας και όταν καταλάβετε ότι έχετε χορτάσει, σταματήστε το φαγητό.
 • Δώστε έμφαση στην πρόσληψη νερού. Βοηθά στη πρόληψη της αφυδάτωσης σε περίπτωση πυρετού και στη ρευστοποίηση της παχύρρευστης βλέννας στον λαιμό ή στη μύτη. Καλή ενυδάτωση προσφέρουν και οι φρέσκοι χυμοί, το γάλα, οι σούπες και τα αφεψήματα βοτάνων όπως το χαμομήλι και τσάι του βουνού.
 • Αποφύγετε το delivery απ’ έξω, ανακαλύψτε συνταγές στο διαδίκτυο και μαγειρέψτε διαφορετικό φαγητό κάθε μέρα.
 • Απομακρύνετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με λιπαρά και ζάχαρη από το ντουλάπι σας γιατί εκτός από προσωρινή ανακούφιση προσφέρουν και πολλές θερμίδες.
 • Σηκωθείτε από τον καναπέ. Παρακολουθήστε βίντεο γυμναστικής στο διαδίκτυο. Υπάρχουν δωρεάν προγράμματα για κάθε επίπεδο αλλά και κάθε γούστο.
 • Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Μελέτες έχουν συσχετίσει την έλλειψη ύπνου με αύξηση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες η οποία επηρεάζει τη διάθεση, αλλά και το αίσθημα πείνας και κορεσμού.

Η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι είναι αναπόφευκτη. Ας το δούμε σαν μια ευκαιρία να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας, να τον φροντίσουμε, να τον προσέξουμε δίνοντας του υγιεινή και θρεπτική τροφή. Ας μείνουμε σπίτι, ενημερωμένοι και ασφαλείς.

Είναι αναγκαία η διατροφική υποστήριξη κατά τη διάρκεια καραντίνας;

Το συναισθηματικό φαγητό, το τσιμπολόγημα, η υπερφαγία, το φαγητό της παρηγοριάς και της βαρεμάρας, αποτελούν συνήθεις τακτικές που υιοθετούνται κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού στο σπίτι για να μας ανακουφίσουν από το στρες, το άγχος, την απόγνωση ή την αγωνία. Όμως εκτός από προσωρινή ανακούφιση προσφέρουν και πολλές και συχνά κενές θερμίδες.

Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να κάνουμε διατροφικές επιλογές που να στηρίζουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να συμβάλλουν στη διατήρηση του βάρους, χωρίς στερήσεις και με τη συμβολή ενός πτυχιούχου διαιτολόγου.

Εάν έχετε ειδικές διατροφικές ανάγκες (εγκυμοσύνη, σακχαρώδη διαβήτη, γαστρεντερικές διαταραχές, τροφικές αλλεργίες, δυσθρεψία) είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να ακολουθείτε τις διατροφικές συστάσεις του διαιτολόγου ή άλλου επαγγελματία υγείας.
Μοιράσου το!
Call Now Button

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας στην επιχείρηση μας (Ονοματεπώνυμο Δικαιούχου: Δέσποινα Καλογηράτου) έχει καταβληθεί η ενίσχυση "Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού 1" λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.