Διατροφική Υποστήριξη Ι Αγωγή Υγείας
FoodFacts

Μέλι, τι πρέπει να ξέρεις!

Ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό, χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ως γλυκαντικό, αλλά και ως καλλυντικό.

Τα κύρια συστατικά του μελιού είναι σάκχαρα, η φρουκτόζη και η γλυκόζη, που προέρχονται από τα φυτά από τα οποία το έχουν συλλέξει οι μέλισσες. Απορροφούνται αμέσως από τον οργανισμό αποδίδοντας γρήγορα ενέργεια. Δεν περιέχει σχεδόν καμία φυτική ίνα, λίπος ή πρωτεΐνη. Περιέχει περισσότερα από 200 συστατικά εκτός των υδατανθράκων, μεταξύ των οποίων βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C αλλά και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το κάλιο και το νάτριο. Το υψηλής ποιότητας μέλι περιέχει πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως οργανικά οξέα και φλαβονοειδή.

Όσον αφορά τη θερμιδική του αξία, μία κουταλιά μέλι δίνει 64 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης έχει 84 θερμίδες.

  • Όσο πιο πηχτό και παχύρρευστο είναι το μέλι τόσο λιγότερη υγρασία περιέχει, επομένως τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητά του.
  • Ένας καλός χρόνος κατανάλωσης του μελιού είναι περίπου δύο χρόνια, εφόσον το έχουμε συντηρήσει σωστά.
  • Ένας εύκολος τρόπος να διαπιστώσεις εάν το μέλι είναι νοθευμένο με σιρόπι ζάχαρης είναι να ρίξεις μια κουταλιά σε ένα ποτήρι με νερό, χωρίς όμως να το αναδεύσεις. Το αγνό μέλι θα κατακαθίσει στον πυθμένα του ποτηριού, χωρίς να αλλάξει η σύστασή του. Αν όμως περιέχει σιρόπι ζάχαρης, τότε θα το δεις σιγά σιγά να διαλύεται από μόνο του.
  • Για να διατηρηθεί σωστά, πρέπει να είναι σε δροσερό και σκιερό μέρος, χωρίς υγρασία, μέσα σε αεροστεγές δοχείο.
  • Εάν η θερμοκρασία του μελιού περάσει τους 35-40 βαθμούς Κελσίου χάνονται οι ευεργετικές του ιδιότητες. Οπότε η προσθήκη μελιού σε ένα καυτό ρόφημα χαρίζει μόνο γλυκύτητα.
  • Το ζαχάρωμα είναι μια διαδικασία απόλυτα φυσιολογική και αποτελεί απόδειξη ότι το μέλι που αγοράσαμε είναι αγνό. Δεν σημαίνει ότι έχει χαλάσει, ούτε ότι είναι κατώτερης ποιότητας.
  • Ο πιο ασφαλής τρόπος επαναφοράς του ζαχαρωμένου μελιού είναι το μπεν-μαρί.
  • Να το χρησιμοποιείται αντί της ζάχαρης, η οποία είναι 100% κενές θερμίδες!

Όταν αγοράζεις μέλι να ελέγχεις τη διατροφική ετικέτα της συσκευασίας. Πρέπει να αναγράφεται το είδος του μελιού και η τοποθεσία προέλευσης. Ακόμα καλύτερα, προσπάθησε να βρεις κάποιον τοπικό παραγωγό που να εμπιστεύεσαι!

Μοιράσου το!
Call Now Button

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας στην επιχείρηση μας (Ονοματεπώνυμο Δικαιούχου: Δέσποινα Καλογηράτου) έχει καταβληθεί η ενίσχυση "Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού 1" λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.