Διατροφική Υποστήριξη Ι Αγωγή Υγείας
Στρες

Στρες και Διατροφή! Ποια η σύνδεση τους;

Το ήξερες ότι, το στρες μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές και λανθασμένες διατροφικές πρακτικές οι οποίες επιδρούν αρνητικά στο ορμονικό προφίλ, στην ισορροπία της γλυκόζης, στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αλλά και στο ανοσοποιητικό σύστημα!

Είναι φυσιολογικό να έχω στρες;

Ναι! Το στρες είναι φυσιολογικό μέρος της ζωής. Προκύπτει όταν η ομοιόσταση του οργανισμού μας απειλείται ή …έτσι αντιλαμβανόμαστε! Σε μικρές ποσότητες, το στρες μπορεί να κινητοποιήσει το άτομο και να το βοηθήσει να αυξήσει την παραγωγικότητα του. Ωστόσο το υπερβολικό στρες ή μια αδύναμη απόκριση στο στρες το καθιστά επιβλαβές για τον οργανισμό μας.

Επιδρά διαφορετικά στη ζωή του κάθε ατόμου;

Ναι! Ο τρόπος που βλέπουμε μια κατάσταση και η σωματική μας υγεία, είναι δύο σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν το πως ανταποκρινόμαστε σε ένα γεγονός που δημιουργεί στρες ή σε καταστάσεις επαναλαμβανόμενου στρες.

Πως καταλαβαίνω ότι έχω στρες;

Μυϊκή ένταση, απώλεια συγκέντρωσης, πονοκέφαλος, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, ερεθισμοί (εξανθήματα, έκζεμα),απώλεια ή αύξηση της όρεξης είναι μερικά από τα συμπτώματα του στρες.

Συνδέεται με τις ασθένειες;

Η λανθασμένη ανταπόκριση στο σύστημα του στρες δρα ως επιβαρυντικός παράγοντας σε σημαντικά νοσήματα όπως στα καρδιαγγειακά, την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη, τις γαστρεντερικές διαταραχές και συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Πως επιδρά στη διατροφή μας;

🔸Αναζήτηση junk food

🔸Αυξημένη πρόσληψη τροφής – εν απουσία πείνας

🔸Παράληψη γευμάτων

🔸Αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης

🔸Συναισθηματική διατροφή

🔸Διακυμάνσεις της όρεξης

🔸Γαστρεντερολογικές διαταραχές (πχ. ευερέθιστο έντερο)

🔸Προβλήματα ύπνου που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας

Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής και κάποια θρεπτικά συστατικά των τροφίμων μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα του στρες και να παίξουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του !!!

Μοιράσου το!
Call Now Button

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας στην επιχείρηση μας (Ονοματεπώνυμο Δικαιούχου: Δέσποινα Καλογηράτου) έχει καταβληθεί η ενίσχυση "Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού 1" λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.