Διατροφική Υποστήριξη Ι Αγωγή Υγείας
FoodFacts

Τα αυγά ανεβάζουν την χοληστερίνη;

Ο κρόκος του αυγού περιέχει 200-250mg χοληστερίνη ενώ η προτεινόμενη ημερήσια μέγιστη ποσότητα πρόσληψης χοληστερίνης από τα τρόφιμα είναι 300mg. Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του κρόκου σε χοληστερίνη, για τουλάχιστον 20 χρόνια επικρατούσε (πολλές φορές ακόμα και σήμερα) η σύσταση για κατανάλωση 2-3 αυγών την εβδομάδα. Ωστόσο πρόσφατα ευρήματα έδειξαν ότι η χοληστερίνη που βρίσκεται στα τρόφιμα αυξάνει ελάχιστα αυτήν του αίματος.

Για την αύξηση στη χοληστερίνη στο αίμα ευθύνεται η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται σε ζωικές τροφές (πχ πανσέτες, λουκάνικα), στα τηγανιτά και επεξεργασμένα τρόφιμα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρες λίπος.

Σήμερα, μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση έως και 1 αυγού την ημέρα είναι απολύτως ασφαλής. Και φυσικά ..δεν ισχύει για όλους ο ίδιος κανόνας εφόσον ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικές ανάγκες πρόσληψης λίπους σε ποσότητα και σε ποιότητα!!

Επιλέξτε αυγά που προέρχονται από κότες αποκλειστικά ελευθέρας βοσκής, που τρέφονται μόνο με πιστοποιημένες βιολογικές τροφές!

Ποια είναι η θρεπτική αξία του αυγού;

Ένα αυγό αποδίδει περίπου 90 θερμίδες, 7g πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, 6g λιπαρών και 0-1g υδατάνθρακα. Το ασπράδι περιέχει πρωτεΐνη (αλβουμίνη) υψηλής βιολογικής αξίας, αποτελείται δηλαδή από όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στις κατάλληλες ποσότητες για να μπορέσει το σώμα μας να φτιάξει ενδογενώς τις δικές του πρωτεΐνες! Ο κρόκος αποτελεί πλούσια πηγή δύο ισχυρών αντιοξειδωτικών, της λουτεϊνης και της ζεαξανθίνης, οι οποίες βοηθούν στην υγεία των ματιών συμβάλλοντας στην πρόσληψη των εκφυλιστικών νοσημάτων και του καταρράκτη. Ακόμη, ο κρόκος περιέχει χολίνη, η οποία σε επαρκής πρόσληψη συμβάλλει θετικά σε όλες τις εγκεφαλικές λειτουργίες καθώς επίσης και στη μνήμη, αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως πολύτιμη βιταμίνη D, ψευδάργυρος, ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Β2 αλλά και της πολύτιμης Β12 που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Η κατανάλωση ολόκληρων αυγών προκαλεί κορεσμό για αρκετή ώρα, κάνοντας μας νιώθουμε πλήρεις και έτσι να παίρνουμε λιγότερες θερμίδες! Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση αυγών για πρωινό μπορεί να βοηθήσει την απώλεια βάρους.

Μοιράσου το!
Call Now Button

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας στην επιχείρηση μας (Ονοματεπώνυμο Δικαιούχου: Δέσποινα Καλογηράτου) έχει καταβληθεί η ενίσχυση "Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού 1" λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.